How to make Khaman recipe in Gujrati Style ?

Engligh:-

Khaman, also known as Khaman Dhokla, is a popular Gujarati snack made from gram flour (also known as chickpea flour or besan). It is a steamed dish that is typically served with chutney or green coriander chutney.

Hindi:-

क्हमन, जिसे खमण धोकला भी कहा जाता है, ग्राम फ्लोर (चने का आटा या बेसन) से बना गुजराती स्नैक है। यह एक स्टीम्ड डिश है जो आमतौर पर चटनी या हरे धनिये की चटनी के साथ परोसा जाता है।


Here is a recipe for Khaman:(यहां क्हमन की रेसिपी है)

Ingredients:(सामग्री):-

  • 1 cup gram flour (besan)-( 1 कप ग्राम फ्लोर (बेसन )
  • 1/2 cup semolina (sooji)-( 1/2 कप सूजी )
  • 1/2 tsp ginger paste - ( 1/2 टीस्पून अदरक का पेस्ट )
  • 1/2 tsp green chili paste - ( 1/2 टीस्पून हरी मिर्च का पेस्ट )
  • 1 tbsp lemon juice- ( 1 बड़ा चम्मच नींबू का रस )
  • 1 tsp sugar- ( 1 छोटा चम्मच चीनी )


Salt to taste ( स्वादानुसार नमक )

  • 1 tsp fruit salt (eno) - ( 1 टीस्पून फ्रूट सॉल्ट (इनो )
  • 1 cup water - ( 1 कप पानी )
  • 2 tbsp oil - ( 2 बड़े चम्मच तेल )
  • 1/2 tsp mustard seeds - ( 1/2 टीस्पून सरसों के बीज )
  • 1/2 tsp sesame seeds - ( 1/2 टीस्पून तिल के बीज )
  • 1/2 tsp cumin seeds - ( 1/2 टीस्पून जीरा )


A pinch of asafoetida (hing) - ( एक चुटकी हींग )

  • 1-2 green chilies, chopped - ( 1-2 हरी मिर्च, कटा हुआ )
  • 1/4 cup chopped coriander leaves - ( 1/4 कप कटा हुआ धनिया पत्ती )


Instructions:( निर्देश )

  • In a mixing bowl, combine gram flour, semolina, ginger paste, green chili paste, lemon juice, sugar, and salt. Mix well.
  • एक मिक्सिंग बाउल में ग्राम फ्लोर, सूजी, अदरक पेस्ट, हरी मिर्च पेस्ट, नींबू का रस, चीनी और नमक मिलाएं। अच्छी तरह मिलाएं।
  • Add water little by little and whisk the mixture to make a smooth batter. The batter should be thick yet pourable.
  • थोड़े-थोड़े पानी को डालते हुए मिश्रण को व्हिस्की से मिलाएं ताकि एक चिकना बैटर बन जाए। बैटर गाढ़ा होना चाहिए, लेकिन पौर करने वाला होना चाहिए।
  • Grease a thali or a 7-inch cake pan with oil.
  • तली के साथ एक थाली या 7 इंच केक पैन तेल से लगाएं।
  • In a steamer, bring water to boil.
  • एक स्टीमर में पानी उबालने के लिए रखें।
  • In a small bowl, mix fruit salt with 1 tablespoon of water. Add the fruit salt mixture to the batter and stir in one direction for 1-2 minutes.
  • एक छोटे बाउल में फ्रूट सॉल्ट को 1 टेबलस्पून पानी के साथ मिलाएं। फल्टू सॉल्ट मिश्रण को बैटर में डालें और एक दिशा में 1-2 मिनट तक घुमाएं।

Instructions:2

  1. Immediately pour the batter into the greased thali or cake pan and place it in the steamer.
  2. तुरंत तैयार बैटर को तेल से लगाई थाली या केक पैन में डालें और स्टीमर में रखें।
  3. Cover and steam for 15-20 minutes on medium heat or until a toothpick inserted comes out clean.
  4. ढककर मध्यम आंच पर 15-20 मिनट तक स्टीम करें या जब तक टूथपिक डालने पर साफ न आ जाए।
  5. Remove the thali or cake pan from the steamer and let it cool for a few minutes.
  6. थाली या केक पैन को स्टीमर से निकालें और कुछ मिनट के लिए ठंडा होने दें।
  7. In a small pan, heat oil and add mustard seeds, sesame seeds, cumin seeds, and asafoetida. When the seeds crackle, add chopped green chilies and fry for a few seconds.
  8. एक छोटे पैन में तेल गर्म करें और सरसों के बीज, तिल के बीज, जीरा और हींग डालें। जब बीज फटाफट करने लगें, उनमें कटे हुए हरी मिर्च डालें और कुछ सेकंड के लिए तलें।
  9. Pour this seasoning over the steamed khaman.
  10. इस सीजनिंग को स्टीम किये हुए खमन पर ढालें।
  11. Cut the khaman into pieces and garnish with chopped coriander leaves.
  12. खमन को टुकड़ों में काटें और कटे हुए धनिया पत्ती से सजाएं।
  13. Serve hot with chutney or green coriander chutney.
  14. चटनी या हरे धनिये की चटनी के साथ गर्म सर्व करें।

Enjoy your delicious Khaman!
मजेदार खमन का आनंद लें!

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